Οι διακλαδικές διασυνδέσεις του λιανικού εμπορίου στην ελληνική οικονομία

του Γιώργου Σώκλη

Κεφάλαιο στο Βάλια Αρανίτου (επιμ.), «RETAILING: Ιστορία, οικονομία, μετασχηματισμοί στο λιανικό εμπόριο«, Κέρκυρα – Economia Publishing, 2021.

Αυτή η εργασία μελετά τις διακλαδικές διασυνδέσεις του κλάδου λιανικού εμπορίου της ελληνικής οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε μια μεθοδολογική προσέγγιση η οποία αποτελεί διεύρυνση της «μεθόδου υποθετικής απόσπασης», και εμπνέεται από τη συμβολή των Mariolis και Rodousaki (2011), καθώς και στοιχεία από τον Πίνακα Εισροών-Εκροών της ελληνικής οικονομίας. Το πλεονέκτημα της μεθοδολογικής προσέγγισης που ακολουθούμε έγκειται στο ότι, σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση της «μεθόδου υποθετικής απόσπασης», λαμβάνονται υπόψη όχι μόνον οι τεχνικές συνθήκες παραγωγής, αλλά και οι κοινωνικές συνθήκες παραγωγής, ήτοι η διαδικασία αναπαραγωγής της εργασιακής δύναμης. Ειδικότερα, ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι λαμβάνουν υπόψη τις εισροές αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για να παραχθεί ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, η προσέγγιση που ακολουθούμε λαμβάνει υπόψη και την εργασία που απαιτείται για να παραχθεί ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, καθώς και τις ποσότητες αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για να αναπαραχθεί η εργασιακή δύναμη, δηλαδή η αμοιβή (μισθός) της εργασίας. Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος λιανικού εμπορίου εμφανίζει υψηλούς δείκτες αλληλεξάρτησης με το γεωργικό τομέα και τη βιομηχανία, ενώ, όσον αφορά τις υπηρεσίες, υψηλή αλληλεξάρτηση καταγράφεται μόνο με τον τουριστικό τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα δομή της ελληνικής οικονομίας, τα ευρήματα της παρούσης συνηγορούν στο ότι ο κλάδος λιανικού εμπορίου δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στο πλαίσιο μια βραχυχρόνιας πολιτικής ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία, όπως άλλες συναφείς αναλύσεις έχουν καταδείξει, μπορεί να βασιστεί στον τουριστικό τομέα και τον πρωτογενή τομέα, όσο και στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να βασιστεί στη βιομηχανία.

Mariolis, T. ‒ Rodousaki, E. (2011), “Total requirements for gross output and intersectoral linkages: A note on Dmitriev’s contribution to the theory of profits”, Contributions to Political Economy 30 (1), pp. 67-75

Μπορείτε να κατεβάσετε απόσπασμα του Συλλογικού Τόμου εδώ.

Για πληροφορίες προμήθειας του Συλλογικού Τόμου πατήστε εδώ.

Η «Πλήρης Μήτρα» της Ελληνικής Οικονομίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: